Asbest is een bijzonder gevaarlijke stof, opgebouwd uit fijne microscopisch kleine vezels. Deze kunnen zo fijn zijn dat zij niet met het blote oog waar te nemen zijn. Gelukkig is het gebruik ervan intussen door de huidige wetgeving verboden. Doordat de stof in de voorbij decennia erg vaak is gebruikt, is ze nog onder diverse vormen aanwezig in onze omgeving. Ze vormt daardoor een risico voor de gezondheid van werknemers.
Zolang asbest in gebonden toestand verkeert, is er geen gevaar voor de gezondheid. Als losse asbestvezels worden ingeademd kunnen deze zich vasthechten aan het longvlies. Deze vezels zijn kankerverwekkend.
Tussen de blootstelling aan asbest en het ontwikkelen van asbestose kan twintig jaar of meer verlopen. De kans op de ziekte stijgt met de intensiteit en de duur van de blootstelling. Het is daarom zeer belangrijk om een asbestdossier op te maken waarbij de asbest en asbesthoudende stoffen in kaart worden gebracht. Aan de hand van deze inventaris kunnen verschillende preventiemaatregelen worden opgesteld.
Volgens de wet is de werkgever verplicht een inventaris van asbesthoudende delen van de arbeidsplaats bij te houden.