Explosieveiligheidsdocument
Wijst de risicoanalyse uit dat er een risico op explosies is binnen een bedrijf, dan is de werkgever verplicht een explosieveiligheidsdocument (EVD) op te stellen en bij te houden. PreBeCo begeleidt ondernemingen bij het opstellen van dit EVD alsook met het opmaken van de zoneringsplannen.
Meer informatie over het explosieveiligheidsdocument…
Om een explosie tot stand te doen komen zijn er 3 elementen nodig: zuurstof, een brandbare stof (in de vorm van gassen, dampen, nevels of stof) en een ontstekingsbron. De gevolgen van een explosie kunnen catastrofaal zijn. Daarom moeten werkgevers in geval van eventueel explosiegevaar maatregelen nemen. Deze maatregelen worden bepaald door de ATEX-richtlijn (ook bekend als ‘ATEX 153’). ATEX komt van de Franse benaming ATmosphères EXplosibles.
Eén van de verplichtingen van de ATEX 153 is het opstellen en onderhouden van explosieveiligheidsdocumenten. Daarnaast moeten explosiegevaarlijke zones vastgesteld worden en op de juiste manier aangeduid en (indien nodig) afgeschermd worden.
Wanneer is het explosieveiligheidsdocument vereist?
- zodra er binnen het bedrijf brandbare vloeistoffen worden verwerkt, gebruikt of aanwezig zijn. (bv. opslag van brandstoffen)
- zodra er binnen het bedrijf brandbare gassen worden verwerkt, gebruikt of aanwezig zijn. (bv. laadpunten heftrucks)
- zodra er binnen het bedrijf brandbare en relatief grote hoeveelheden stofvormige producten kunnen voorkomen. (bv. schrijnwerkerijen)
Inhoud van het explosieveiligheidsdocument:
- beschrijving van de arbeidsplaats en aanwezige werkplekken (plattegrond, layout…);
- beschrijving van de procedés en activiteiten;
- beschrijving van de gebruikte (grond)stoffen, SDS-fiches en explosieveiligheidstechnische parameters;
- resultaten van de risicobeoordeling:
- zone-indeling
- risico’s bij een normaal bedrijf
- bepaling ontstekingsbronnen
- risico’s bij uitdienstname, storing, reiniging, wijziging, …
- risico-inventarisatie en -evaluatie;
- technische maatregelen zoals ventilatie voorzien, silo’s aarden, concentratiemeters installeren,…
- organisatorische maatregelen zoals vonkvrij gereedschap gebruiken, antistatische werkkledij dragen, rookverbod, procedure opstellen rond vuurvergunning en werkvergunning, signalisatie;
- omschrijving verantwoordelijken voor de te nemen maatregelen, werknemers, contractors…;
- bijlagen: componentenlijst elektrische en mechanische apparatuur in ATEX-zones, werk- en onderhoudsprocedures, veiligheidsinstructies, certificaten, zoneringsplannen, zoneringsverslag, inspectielijsten, verslagen audit…
In samenwerking met onze vaste partner inzake ATEX-dossiers leveren wij een totaaloplossing aan bedrijven die te maken hebben met explosiegevaarlijke situaties.