Noodplan en evacuatie
Indien uit de risicoanalyse blijkt dat dit noodzakelijk is, is de werkgever verplicht te beschikken over een noodplan bij ‘calamiteiten’ . Er moeten duidelijke instructies uitgeschreven worden voor het personeel zodat iedereen gepast kan reageren en overgaan tot een vlotte evacuatie in geval van nood. Het noodplan wordt jaarlijks getest door middel van een verplichte evacuatieoefening. PreBeCo kan ingeschakeld worden om dit te begeleiden van A tot Z, zowel op organisatorisch als op administratief vlak.
Meer informatie over noodplanning en evacuatie…
In geval van nood moet de hulpverlening zo snel mogelijk kunnen starten. Het gaat immers over mensenlevens. Het is minstens zo belangrijk dat de samenwerking en communicatie tussen de verschillende hulpdiensten vlot verloopt. Elke werkgever is wettelijk verplicht om een intern noodplan op te stellen voor de bescherming van de werknemers indien een risicoanalyse uitwijst dat dit noodzakelijk is.
Het opstellen van een noodplan vergt vaak meer denkwerk dan men aanvankelijk denkt. Het is fout om te instrueren dat alle medewerkers zich meteen naar de uitgang moeten begeven bij het horen van een alarm. Afhankelijk van de omgeving moeten bepaalde medewerkers een specifieke rol krijgen. Wie sluit bijvoorbeeld de gaskraan af, indien mogelijk? Of wie neemt de aanwezigheidslijst mee naar buiten om na evacuatie een correcte telling te doen?
Een noodplan kan enkel goed werken als iedereen weet wat hem te doen staat in een noodsituatie. Daarom is elke werkgever verplicht om een jaarlijkse evacuatieoefening te organiseren. PreBeCo begeleidt ondernemingen hierbij op praktisch én administratief vlak.