Lichtmeting
Voor een lichtmeting op de werkplek kan u beroep doen op PreBeCo. Een opgeleid medewerker of preventieadviseur komt ter plaatse metingen uitvoeren. Er wordt in kaart gebracht waar de lichtsterkte ondermaats is. We geven ons advies over de mogelijkheden om de probleempunten aan te pakken en de werkplek leefbaarder te maken.
Meer informatie over lichtmeting op de werkplek…
Werkgevers zijn ertoe gehouden de risico’s voor de veiligheid en gezondheid van de werknemers die het gevolg zijn van de blootstelling aan mechanische trillingen, geluid, klimaat, verlichting en stoffen in de atmosfeer tijdens het werk te evalueren en de nodige preventiemaatregelen te nemen.
Wetgeving omtrent verlichting
In de Codex over het welzijn op het werk schrijft men over verlichting het volgende:
“De werkplaatsen moeten steeds behoorlijk verlicht zijn, tenzij het werk in het duister of met een aangepaste verlichting dient te geschieden.
Gedurende de dag moet er op de arbeidsplaats voldoende daglicht binnenkomen.
Is dit niet mogelijk ingevolge de bouw van de plaatsen of ingevolge technische behoeften, dan mogen de werkplaatsen met kunstmatige verlichting worden verlicht.
De werkgever bepaalt, op grond van de resultaten van een risicoanalyse, aan welke voorwaarden de verlichting van de arbeidsplaatsen moet beantwoorden, teneinde ongevallen door de aanwezigheid van voorwerpen of hindernissen en vermoeidheid van de ogen te voorkomen.”
Afhankelijk van het type van werkplek zijn verschillende minimumeisen voor een goede verlichting van toepassing. Als uit de metingen blijkt dat de gemeten lichtsterkte onvoldoende is voor het type werk, dienen er passende maatregelen te volgen.
Lichtmeting
De verlichtingssterkte meet men met een lichtmeter. De waarden moeten per locatie worden genoteerd en vergeleken worden met de minimumvereisten en persoonlijke behoeften van de werknemers.
Als uit metingen blijkt dat de verlichting op de werkplek onvoldoende is, kan (en moet) er actie worden ondernomen. Daglicht is altijd de beste oplossing, helaas is dit niet altijd haalbaar. Als tweede oplossing biedt kunstmatig licht zich aan. Samen met onze zorgvuldig geselecteerde partners kunnen we ook hier ondernemingen in begeleiden.
Het belang van een goed verlichte werkplek
Veiligheid
Eerst en vooral is een goede verlichting belangrijk voor de veiligheid op de werkvloer. Aangepast licht zorgt voor een betere zichtbaarheid van gevaarlijk zones of machines. Ook voor het lezen van bijvoorbeeld kleurencodes is deze zichtbaarheid essentieel.
Productiviteit
Studies wijzen uit dat er een duidelijk verband is tussen lichtsterkte en productiviteit van werknemers. Onaangepast licht zorgt namelijk voor vermoeidheid. Ons brein is aangepast aan de natuurlijke lichtcyclus. Als het overdag te donker is ontregelt dit ons bioritme en wordt men sneller moe.