Dodelijke val door niet-beveiligd gat in dak

In april 2015 viel een man die als uitzendkracht aan de slag was bij een bouwbedrijf, acht meter naar beneden door een gat in een dak. Enkele dagen na het ongeval bezweek hij aan zijn verwondingen. Op 13 november 2019 vond het proces over dit arbeidsongeval plaats in Luxemburg.

Slachtoffer opgeroepen als versterking

Volgens de Luxemburgse arbeidsinspectie was er op de dag van het ongeval veel wind. Daarom riepen twee werknemers van het bedrijf, die een dakplaat aan het vervangen waren, de hulp in van het slachtoffer. De man kreeg een korte veiligheidsbriefing. In plaats van eerst een nieuwe dakplaat te halen en dan pas de oude plaat weg te nemen (wat logischer zou zijn geweest), waren de werknemers omgekeerd te werk gegaan. Daardoor viel het slachtoffer in dit onbeveiligde gat met een dodelijke afloop als gevolg.

Geen veiligheidsmaatregelen

De arbeiders droegen geen beschermingsmiddelen en het slachtoffer, dat niet gewoon was om op daken te werken, was niet de geschikte persoon voor een dergelijke interventie. Volgens de wetsdokter hield het ernstige hoofdletsel van het slachtoffer rechtstreeks verband met zijn val, ondanks de tijd – enkele dagen – tussen het ongeval en het overlijden van de werknemer.

Onvoldoende voorzorgsmaatregelen

Het bedrijf was ervan overtuigd geen enkele fout te hebben begaan. Volgens de vertegenwoordiger van het parket was het overlijden van het slachtoffer echter het gevolg van een gebrek aan voorzorgsmaatregelen van het bedrijf. Het ongeval zou niet gebeurd zijn indien het gat in het dak beveiligd was. De twee werknemers hadden weliswaar aan het slachtoffer gezegd dat hij zich niet in de buurt van het gat mocht begeven, maar dit kan niet als een veiligheidsopleiding beschouwd worden.

(Bron: rtl.lu)

Meten is weten

Zoals in zo veel gevallen dacht ook deze werkgever met alles in orde te zijn. Uiteindelijk blijkt dit helemaal niet het geval te zijn, met alle gevolgen van dien. Wees daarom proactief en laat uw onderneming auditeren op vlak van arbeidsveiligheid en welzijn op het werk. Voor slechts € 250,00 komt een opgeleid medewerker ter plaatse om samen met de verantwoordelijke een uitgebreide vragenlijst te overlopen. Als resultaat ontvangt u een volledig overzicht met de zaken die actie vereisen en bespreken we samen waar wij u in kunnen ondersteunen. Aarzel dus niet en contacteer ons voor meer informatie over onze veiligheidsaudit.