Schaar in budget voor opleiding en coaching van bedrijven: opleidingen bij OpTraCo bijgevolg nog voordeliger

De Vlaamse regering gaat volgend jaar 23 miljoen euro besparen op de subsidies die kleine en middelgrote ondernemingen konden krijgen voor opleidingen. Dat blijkt uit cijfers van Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V). Voor middelgrote ondernemingen wordt het maximumbedrag voor die opleidingen gehalveerd. “Het is logisch dat bedrijven zelf extra investeren in opleidingen”, zegt de minister, die benadrukt dat er niet wordt bespaard op innovatie. 

De Vlaamse regering zet niet alleen de schaar in de cultuursubsidies, ook bedrijven zullen vanaf volgend jaar op bepaalde vlakken minder geld krijgen. Vooral de kleine en middelgrote bedrijven zullen dat voelen. Zo daalt het budget van de populaire “KMO-portefeuille” met een derde. Die subsidies gebruiken bedrijfsleiders voor opleidingen, of als ze advies nodig hebben bij bijvoorbeeld hun communicatie.

In totaal verdwijnt er 23 miljoen euro uit de KMO-portefeuille, terwijl er vorig jaar nog 61,4 miljoen werd toegekend. Kleine ondernemingen konden maximaal 10.000 euro aanvragen bij het agentschap voor innoveren en ondernemen (VLAIO), voor middelgrote was dat 15.000. Voor allebei wordt dat plafond vanaf 1 januari verlaagd naar 7.500 euro.

Gemiddelde

Maar volgens het kabinet van de minister vraagt het gemiddelde kleine bedrijf via de KMO-portefeuille ongeveer 1.000 euro steun aan. Voor een middelgrote onderneming is dat gemiddeld iets minder dan 2.000 euro. “Dat moet je wel meenemen bij de evaluatie van deze maatregel”, zegt Crevits. “Dat plafond werd dus bijna nooit gehaald.”

Met het nieuwe plafond zullen in de praktijk maar een beperkt aantal bedrijven een lager steunbedrag krijgen

Minister van Economie Hilde Crevits (CD&V)

“Er is overleg geweest met de sector”, benadrukt Crevits. “Daarom is er ook een verschil in de steun die kleine ondernemingen en middelgrote ondernemingen kunnen krijgen.” Kleine ondernemingen kunnen vanaf januari nog 30 procent van hun opleidingssubsidie terugkrijgen, voor middelgrote is dat 20 procent. “En op innovatie wordt er niet bespaard”, zegt de minister.

“Bij sommige steunmaatregelen kon je je de vraag stellen wat er juist het nut van was. Zo bestond er steun voor opleidingen tot dierentolk of hypnotiseur”, zegt Vlaams Parlementslid voor Open VLD Maurits Vande Reyde. “Ik wil het niet in het belachelijke trekken, maar deze besparing biedt wel de kans om de minder nuttige opleidingen eruit te halen, en dat geld efficiënter in te zetten.”

Lasten verlagen

Toch reageert ondernemersvereniging UNIZO “geschrokken”. “Net als voor werknemers is het voor ondernemers belangrijk om levenslang te blijven leren”, zegt bestuurder Danny Van Assche. “Die KMO-portefeuille is een goede stimulans om je constant bij te scholen. Nu die met een derde vermindert, valt die stimulans voor sommigen weg.” Zo waren er bedrijven die verschillende aanvragen indienden, zegt Van Assche, en zij zullen wel een impact voelen.

Zelfstandigenorganisatie NSZ vraagt dat het geld dat vrijkomt door de besparing, wordt geïnvestereerd in een verlaging van de belastingen die ondernemers betalen. “Op zich zijn we niet tegen een daling van de subsidies”, zegt woordvoerster Christine Mattheeuws. Er moet daarom een tabel komen waarin duidelijk wordt waarin de 23 miljoen precies wordt geïnvesteerd, vraagt het NSZ.

Ik denk dat ondernemers minder afhankelijk zijn van subsidies dan bijvoorbeeld de cultuursector. Zij willen gewoon ondernemen. Punt

Maurits Vande Reyde, Vlaams Parlementslid voor Open VLD

“Bedrijven en ondernemers hebben vooral nood aan lagere lasten en minder regels, niet aan subsidies”, zegt ook Vande Reyde, die bijvoorbeeld spreekt van “pestbelastingen op lokaal niveau”. “Ik denk dat ondernemers minder afhankelijk zijn van subsidies dan bijvoorbeeld de cultuursector. Zij willen gewoon ondernemen. Punt.”

(Bron: VRT)