Uitzendkracht verliest vingers: hoge boete voor houtzagerij

Een Belgische houtzagerij werd veroordeeld tot het betalen van een hoge geldboete voor een zwaar arbeidsongeval waarbij een uitzendkracht twee vingers verloor.

Het ongeval

Op 7 december 2015 was een twintigjarige Franse geneeskundestudent als uitzendkracht aan de slag bij een Belgische houtzagerij. De arbeiders toonden hem bij aankomst hoe hij hoeken van een paneel moest zagen met een zaagmachine, maar legden niet uit hoe deze gestopt kon worden. Ook moest hij vier platen tegelijk zagen om tijd te winnen.

Toen de machine blokkeerde, wilde de student de stukjes hout verwijderen. Hierdoor kwam zijn hand terecht in de machine. Als gevolg moesten twee vingers geamputeerd worden en liep hij verschillende breuken op aan zijn andere vingers. De student moest door het arbeidsongeval zijn studies stopzetten.

 

Het vonnis

Volgens het arbeidsauditoraat mocht de uitzendkracht niet tewerkgesteld worden aan de machine. Hij had immers geen opleiding genoten en onvoldoende instructies gekregen. Het bedrijf vroeg echter een milde straf omdat ze door een recente schaalvergroting net gestart waren met werken met uitzendkrachten. Ondertussen hebben ze een structureel onthaalbeleid ontwikkeld.

De rechtbank veroordeelde de houtzagerij tot een geldboete van 21.600 euro, waarvan 7.200 euro effectief.

 

Bron: hln.be
Bron : prevent