Nog steeds veel arbeidsongevallen in Belgische bouw, sector wil aantal halveren tegen 2020

De bouw wil het hoge aantal arbeidsongevallen in de sector tegen 2020 halveren. Vorig jaar werden zo’n 15.000 bouwvakkers slachtoffer van een arbeidsongeval en daarmee scoren we Europees gezien onder het gemiddelde. En dus start Confederatie Bouw een bewustmakingscampagne. 

 Een werknemer in de Belgische bouwsector heeft van alle werknemers één van de hoogste risico’s op een arbeidsongeval.  Vorig jaar waren er zo’n 15.000. Dat is 11% van alle arbeidsongevallen die in België gebeurden. Met dat cijfer scoort ons land onder het Europees gemiddelde. In vergelijking met de toplanden (Nederland, Verenigd Koninkrijk, Ierland en Zweden) blijkt dat het ongevalsrisico in België bijna 3 keer hoger ligt.

De helft van de arbeidsongevallen leidt tot arbeidsongeschiktheid van kortere of langere duur. Zowat 15 procent zorgt zelfs voor blijvende invaliditeit en in zeldzame gevallen (0,2 procent) zelfs tot het overlijden van het slachtoffer. Heel wat arbeidsongevallen worden veroorzaakt door een val van het slachtoffer of het verlies van controle over een machine of gereedschap.

Om het aantal arbeidsongevallen te laten dalen plant de Confederatie Bouw  een grootschalige bewustmakingscampagne. Bedoeling is om via een communicatiecampagne het veiligheidsbewustzijn te benadrukken en te focussen op preventie. Dat zou tegen 2020 voor een halvering van het aantal arbeidsongevallen moeten zorgen.

Maar ook de architecten en opdrachtgevers kunnen de veiligheid helpen verbeteren, en zeker de overheid als ze grote bouwwerken bestelt, zegt Véronique Vanderbruggen, woordvoerster van Confederatie Bouw. “We hebben allemaal de verantwoordelijkheid dat wanneer scholen of wegen gebouwd worden, dit niet ten koste mag gaan van armen en benen.”

BRON:  VRT NIEUWS; Charlotte Van Driessche